Om zelfstandig op ons veld te mogen vliegen hebben onze leden een brevet nodig.

Een brevet geeft aan dat je jouw model veilig kunt vliegen en bekend bent met de veiligheidsregels op onze club. Bij problemen tijdens het vliegen kan je met een brevet aantonen dat alles mogelijk gedaan is om de risico’s tot het minimum te beperken. Wij gebruiken bij RMVde Pelikaan als lid van de KNvvL ook de brevet regels zoals deze door de KNvvL zijn gemaakt.

We hebben binnen de club een een aantal instructeurs en examinatoren om alle disciplines te kunnen brevetteren. Nieuwe leden worden door het bestuur aangespoord een brevet te behalen maar ook bestaande leden kunnen bij het bestuur aangeven dat ze een bepaalde discipline willen aanleren.

Hoe kom je nu aan een brevet.

Als je een keuze hebt gemaakt waarvoor je een brevet zou willen behalen neem je contact op met het bestuur. Er zal dan met je overlegd worden wat je kunt en wat je wilt en daarbij zal dan een instructeur gezocht worden binnen onze vereniging. Deze instructeur zal je begeleiden bij je oefeningen en je klaar maken om het brevet te behalen. Duidelijk is hierbij wel dat de tijd hiervoor nodig afhankelijk is van je kunnen en de discipline. Als duidelijk is dat je voldoende kennis en ervaring hebt om het brevet te behalen neem je weer contact op met het bestuur die samen met jou 3 examinatoren uitzoekt voor het afnemen van het examen.

Omdat weersomstandigheden natuurlijk belangrijk zijn het een examen kun je dan zelf bepalen of jij het weer geschikt vindt waarna je met de examinatoren belt om de afspraak te maken voor het afnemen van het examen. Daarna meld je de afspraak bij het bestuur. De examinatoren dragen verder zorg voor de papieren en het aanvragen van het brevet.

Duidelijk is dus dat het behalen van het brevet je eigen verantwoording is en dat je zelf actief moet zijn voor het plannen en maken van afspraken. Het bestuur, de trainers en de examinatoren zijn allen bereid om te helpen je doel te bereiken.

Hieronder kun je vinden wat de KNvvL eisen zijn voor het afvliegen voor een brevet.

Basis Veiligheidsreglement Modelvliegen versie 2.0 heb je nodig voor alle modellen. Het is de leidraad voor een veilige vlucht en is daarom de basis voor elke model vlieger.

Veiligheids examen vaste vleugel 2.01 Is de informatie die je moet gebruiken om te leren vliegen met vaste vleugel modellen zoals zweef of motor vliegtuigen. Tevens staan hier de figuren in uitgelegd, die gevlogen moeten worden tijdens het examen.

Veiligheids examen rotor 2.01 Is de informatie die je moet gebruiken om te leren vliegen met rotor aangedreven modellen zoals helicopters en multirotoren. Tevens staan hier de figuren in uitgelegd, die gevlogen moeten worden tijdens het examen.

Bijlage 4 Keuring van modelvliegtuigen Bevat alle informatie die je kunt gebruiken om je model te beoordelen op vliegwaardigheid.

Examenformulier A-ZWEEF januari 2013

Examenformulier A-MOTOR januari 2013

Examenformulier A-JET januari 2013

Examenformulier A-MULTIKOPTER januari 2013

Examenformulier A-HELI januari 2013